Tamiza Kendo Kai
Bokuto ni yoru KENDO KIHON KATA.
Er bestaan 9 technieken, uitgevoerd door een koppel bestaande uit motodachi en kakarite:

1. IPPON UCHI NO WAZA

(technieken waarbij één slag een punt oplevert).
Opeenvolgend shomen, kote, do & tsuki, waarbij motodachi een stapje achteruitzet bij tsuki. Na de slag telkens eerst een stapje achteruit tot zanshin en vervolgens tot in kamae.

2. NI SANDAN NO WAZA

(tweetrapstechniek).
Het gaat om kotemen, waarbij motodachi pas een stapje achteruitzet nà kote. Na de tweede slag eerst een stapje achteruit tot zanshin en vervolgens samen tot in kamae.

3. HARAI WAZA

(techniek waarbij de bokken van de tegenstander zijdelings naar rechts weggeslagen wordt om te kunnen aanvallen in de gemaakte opening).
Ditmaal is het haraimen, waarbij de harai-techniek samenvalt met de verplaatsing van de rechtervoet. Eerst weer zanshin, dan kamae.

4. HIKI WAZA

(techniek waarbij de bokken van de tegenstander zijdelings naar rechts weggeslagen wordt om te kunnen aanvallen in de gemaakte opening).
Hier is het men tsubazeriai hiki do, waar na de men de tsuba van de tegenstander naar onder wordt geduwd; als reactie komt de opening op do. Vervolgens zanshin en kamae.

5. NUKI WAZA

(techniek waarbij een aanval ontweken wordt door eerst terug te trekken en vervolgens aan te vallen in de ontstane opening).
Eigenlijk wordt het men nuki do, maar het zou ook debana-do kunnen genoemd worden: tijdens de men-aanval wordt do gemaakt, met de zanshin 45° naar rechts.

6. SURIAGE WAZA

(techniek waarbij een aanval ontweken wordt door de shinai van de tegenstander weg te slaan uit het centrum als begin van de eigen aanval).
Het gekozen voorbeeld is kote suriage men, waarbij de suriage wordt uitgevoerd met de migi-shinogi (rechter afshuining van de bokken) en beiden samen terug naar hun plaats gaan in één stap.

7. DEBANA WAZA

(hier gaat het dus echt om de techniek waarbij een punt wordt gescoord vooraleer de tegenstander het zijne kan maken).
De klassieke toepassing is debana kote, waarbij motodachi de rechtervoet naar voor brengt om bij de tweede tijd terug naar de plaats te gaan.

8. KAESHI WAZA

(hier wordt de energie van de tegenstander gevbruikt om de tegenaanval te doen).
Als toepassing volgt de men kaeshi do, waarbij de rechtervoet naar voor komt tijdens kaeshi, verplaatsing in 45° en terug naar de plaats in drie passen.

9. UCHI OTOSHI WAZA

(hier wordt een slag van de tegenstander weggeslagen).
Als toepassing volgt de do uchi otoshi men, een "ichi-byo-techniek", uit te voeren in één seconde; kakarite gaat 45° naar links.

Algemene opmerkingen:

* Tijdens de verplaatsingen in het begin en op het einde wordt de rechterhand licht opgehoffen;
* Bij het zitten raakt de bokken de grond eerst met de punt, dan zachtjes met de tsuba;
* De begroeting gebeurt zoals bij Iaido, maar beide handen worden gelijktijdig teruggetrokken;
* Vergeet op het einde de "jo-seki ni rei" niet.